Sandra Dalåsen, eventkoordinator på Compare, David Holm från arrangören Xplorico och Magnus Bårdén, vd på Compare.

Gemensam startpunkt för alla cirka 900 besökare var öppningstalet av Norges digitaliseringsminister, Nikolai Astrup. Därefter uppstod en uppsjö av möjliga vägval. Nära 90 talare, uppdelade i sju olika spår, stod till besökarnas förfogande när arrangören Xplorico hade laddat upp med Norges största symposium om artificiell intelligens och machine learning på OsloMet.

Från applikation av AI till etiska frågor och marknadsföring. Start up-presentationer och Blockchain. AI inom näringslivet och AI inom offentlig sektor.

Bland talarna fanns veteraner som Tom Gilb, som anses vara en av inspiratörerna till Scrum-metodiken. Plats bland de många mer tekniskt inriktade experterna fick också dokumentärfilmaren Tonje Hessen Schei, som tidigare gjort prisbelönta DRONE. Hennes kommande film, iHUMAN, målar en väldigt svart bild av hur AI redan har tagit sig in i våra liv, och om hur tekniken utvecklas och kontrolleras av en väldigt liten grupp människor.

Det fanns också mer vardagliga exempel på hur AI kan nyttjas. Runar Skagestad, från Visma, berättade om hur det norska Livsmedelsverket använt sig av historiska data för att få reda på var det är mest effektivt att sätta in resurser för kontroller av livsmedel.

Både konkret och teoretiskt

Med på Compares medlemsresa till AIM2 North fanns ett 20-tal resenärer. Mikael Eriksson, programmerare på LearningWell, var en av dem som hoppat ombord på bussen från Karlstad tidigt på torsdagsmorgonen.

– Det var roligt att höra om hur andra applicerar AI och använder det rent praktiskt. Annars blir det ofta mycket teori om AI, säger han.

Stefan Skoglund, digital affärsutvecklare på Compare, gillade både överblicken och tillfället att prata med norska entreprenörer.

– Det var väldigt inspirerande att få se den utveckling som pågår inom AI och få en inblick av den norska startup-världen. Jag fick flera nya kontakter.

Thomas Miliander, chef för IT inom verksamheterna på Region Värmland, följde spåret om offentlig sektor under dagen.

– Där var det mycket diskussioner om hur man drar nytta av tekniken, snarare än tekniken i sig. Ett uttryck under dagen var ”trust comes by learning and earning”. Det är lite av två läger när man pratar om AI, om man ser det som ett hot eller en möjlighet. Men de funktioner vi ser inom vården, till exempel när en AI räknar celler tror jag ingen ser som ett hot.

Tre en magisk siffra

Även Emil Joelsson, affärskoordinator på Karlstad kommun, följde diskussionerna om hur samhället påverkas av de nya möjligheterna.

– I Karlstad kommun ligger vi långt fram när det gäller tjänstedesign. Vi är duktiga på att samla in medborgarnas behov, men det är också intressant att se hur mer datadrivna modeller växer fram där man kan förutse behov.


Suddig bild av Elin Haugen, men med ett kristallklart budskap.

En siffra som nämndes under dagen satte fokus på om vi är mottagliga för förändring med hjälp av teknikutvecklingen. Elin Haugen, AI-expert och föreläsare, hävdade att tre är det magiska numret. Enligt henne behövs så många ”tekniksmarta” medlemmar i en styrelse för att de verkligen ska kunna åstadkomma en förändring.

Compare
Sommargatan 101A
65637, Karlstad

info@compare.se