Öppen källkod blir allt mer populärt och CMS-verktyget Drupal är en av världens mest använda plattformar för att bygga webbsajter, intranät och andra webbaserade verktyg med. Bland annat används Drupal av Vita Huset i USA, Unionen, Moderaterna, Colorama och Karlstads universitet i Sverige. I dagarna släpptes nya Drupal 8, vilket är den mest omfattande uppgraderingen av open source-verktyget Drupal sedan utvecklingen startade för över 14 år sedan och intresset är stort runt om i världen. 

Med anledning av detta bjöd Cerpus tillsammans med Karlstads universitet in till Compare-seminarium under torsdagen för att berätta om fördelarna med öppen källkod och dela med sig av nyheterna med Drupal 8. 


Bilden: Jennie Jonsson Cerpus, Cleas Asker Kau, Olle Hellbom Kau, Johan Westin Cerpus och Fredrik Johansson Cerpus.  

Cerpus arbetar med att utveckla och skräddarsy användarfokuserade webblösningar i både Drupal och WordPress. På seminariet berättade systemutvecklarna Fredrik Johansson och Johan Westin från Cerpus om fördelarna med öppen källkod. 
”Öppna källkoder har alla tillgång till, detta ger hög säkerhet eftersom alla utvecklare och användare själva kan gå in i koden och göra den så säker som man vill ha den” sa Johan. Han berättade även att Drupal är ett stort community på över 30 000 utvecklare världen över.

”De flesta nyheterna med Drupal 8 är för utvecklarna, vilket i sin tur kommer att göra verktyget lättare för redaktörer och slutanvändare”, berättade Fredrik. Men som exempel på nyhet för redaktörerna kommer det nu finnas direktredigering, vilket gör redigering av texter på webbplatser mycket enklare. Detsamma gäller Mobile First som kommer göra det enkelt att redigera direkt i mobilen. Dessutom kommer slutanvändaren märka att sidorna inte laddas så långsamt som de kanske har gjort tidigare, eftersom Drupal 8 har dynamisk innehållsladdning.

Dags att byta

Flera av deltagarna på seminariet använder idag Drupal 6, och ville veta mer om hur uppgraderingen skulle gå till. ”Säkerhetsuppdateringarna för Drupal 6 kommer att sluta att släppas i början av 2016” berättade Johan Westin.  ”Och även om det för utvecklare finns relativt smidiga migreringsverktyg så kan man behöva en hel del handpåläggning vid bytet till Drupal 8, då utseendet inte kommer att vara det samma” 

Frågan dök upp hur vida Drupal eller WordPress lämpade sig bäst för olika verksamheter. ”Allt är möjligt med Drupal, du kan bygga stora sajter med intranät osv, men också snabba små sajter” svarade Johan. ”Wordpress grundutförande passar egentligen bättre för att bygga mindre sajter, och Drupals grundutförande för större, men som sagt, allt är möjligt” ”Det viktiga är att först titta på vilka behov verksamheten har och därefter titta på möjliga lösningar” summerade Fredrik. 

Drupal som ett strategiskt val.

Att använda Drupal och öppen källkod är ett strategiskt val för Karlstads Universitet som har flera produkter och system som bygger på öppen källkod. Claes Asker IT-strateg Karlstads universitet berättade om varför de valt öppen källkod. ”Öppen källkod håller hög utvecklingstakt dessutom kan omvärlden och någon av de 30 000 utvecklarna hela tiden granska koden. Men samma sak gäller för vår egen IT-avdelning som tex kan lägga till säkerhet om det behov” avslutade Claes.


Cerpus
Kungsgatan 6D
65224, Karlstad

072 22 50 935

info@cerpus.se

http://www.cerpus.se/