I juni släpptes den första delen av Karlstads universitets nya webbplats. 

– Vi har utgått från användarna och har nu en responsiv webb med bättre funktioner, utökat sökfält och en snygg design, säger Olle Hallberg, kommunikatör på Karlstads universitet, som tillsammans med Kina Nilsson var projektledare för arbetet.

Anledningen till att webbplatsen byggdes om var flera. Sidan var sex år gammal och uppbyggd i en Drupal-version som slutats att utveckla och inte längre supporterades. Med tanke på den snabba teknikutvecklingen som idag sker, så mötte inte webbplatsen de krav på funktioner som önskades. 

– Desktopanvändandet har rasat och därför måste vi anpassa oss. Vilken enhet man än går in på så ska webbplatsen fungera bra. Våra utbildningar håller en hög kvalité och det är minst lika viktigt att vår marknadsföring gör det med, säger Olle Hallberg. 

Kina Nilsson, Paul Scott och Olle Hallberg, Karlstads universitet. 

Fokusgrupper för en smartare webbplats

Många har varit involverade och engagerade i det omfattande förarbetet genom fokusgrupper. Såväl studenter, studentkåren och forskare har varit med och tyckt till om struktur och innehåll. Det har också lagts fokus på att göra det enkelt för redaktörer att administrera sidan. 

– Vi vill bli bättre på att stimulera forskningssamarbeten och kommer därför att ha en förbättrad sida för forskningsprofiler och forskarmiljöer, det är viktigt för att visa upp vår kompetens och skapa bra samarbeten, säger Olle Hallberg. 

Tätt samarbete med Cerpus

Projektet avslutades 30 september 2016 och arbetet har tagit cirka 18 månader från det att förstudien startade. Motherland har stått för designen och Cerpus stod för stora delar av utvecklingen, bland annat implementation av design, sökfunktioner och integrationer mot Karlstads universitets interna system. Man valde att gå från Drupal 6 direkt till Drupal 8 vilket inneburit stora utmaningar då Karlstads universitet har varit en av de första som drivit på utvecklingen av en så stor webb i en version som fortfarande är under utveckling. 

– Det har varit en lång resa där vi fått anpassa driftmiljön, hämtat information från andra system och hanterat vår stora databas med alla utbildningsprogram, men tack vare ett tätt samarbete mellan Cerpus och vår IT-avdelning så har vi löst det bra, berättar Paul Scott, projektledare från IT-avdelningen, Karlstads universitet. 

– Vi ville ha en levande webb där det var lätt att göra ändringar. Detta verktyg ger oss mer möjligheter att dölja och flytta block i gränssnittet vilket gör att besökaren upplever sidan mer anpassningsbar, säger Olle Hallberg. 

Text: Hanna Grevillius
Foto: Karlstads universitet och Hanna Grevillius 

Cerpus
Kungsgatan 6D
65224, Karlstad

072 22 50 935

info@cerpus.se

http://www.cerpus.se/