Under en SNITS-lunch den 21 februari, berättade Peter Smersfeldt, HR-chef  och kundansvarig på Företaget Askås, om företaget, deras e-handelssystem och tekniken bakom det för närmare 70
IT-studenter vid Karlstads universitet.
Askås är det senaste Compare-företaget att ansluta till samverkansgruppen SNITS och lunchföreläsningen var deras första. 

Företaget Askås firar i år 20 år. Det innebär att det är 20 år sedan entreprenören Jonas Askås började utveckla ett e-handelssystem för att sälja cykelkomponenter. Idag används systemet av cirka 270 kunder inom framförallt branscher som mode, hälsa, möbler och kost. Tillsammans omsätter kunderna 3 miljarder kronor per år.

Askås utvecklar, marknadsför och levererar ett e-handelssystem – en plattform för att sälja varor på internet. En del stora e-handelsföretag utvecklar sina egna lösningar men många företag kommer till oss för att få hjälp, berättar Peter Smersfeldt.

Utvecklats och modifierats i 20 år
Systemet som Askås säljer är alltså 20 år och har utvecklats, ändrats och modifierats under den tid det levt. Det integrerar även andra lösningar som till exempel betalsystem, marknadsplatser och affärssystem och måste hela tiden anpassas till det och kundernas önskemål.

– Vad jag vet så har vi än så länge aldrig behövt säga nej till en kunds önskemål om ny funktionalitet. En av våra styrkor är att systemet är helt egenutvecklat och vi kan varenda komponent utav det, säger Peter.

Intelligens och sömlöshet – viktigt framöver
Enligt Peter Smersfeldt så är det idag en förspänd situation för företaget då de inte behöver bedriva aktiv försäljning utan blir själva kontaktade av kunder som vill köpa deras produkt.

Många som kontaktar oss är företag som vill växa och utveckla sin e-handel genom nya funktioner. Därför är det viktigt för oss att hålla koll på hur framtiden inom e-handeln ser ut och vilken funktionalitet som är viktig för våra kunder. Det vi vet kommer vara viktigt framöver är att få in intelligens i systemen som gör att användarna får rätt produkt presenterad för sig vid rätt tillfälle och att skapa sömlöshet vilket exempelvis innebär att sudda ut gränserna mellan det digitala och den fysiska butiken.

SNITS – bra kanal för att nå teknisk kompetens
Att hitta teknisk kompetens är inte alltid lätt, något som även Askås upplevt. SNITS är samverkansgruppen som möjliggör utbyte mellan företag, Karlstads universitet och IT-studenter och Askås är det senaste Compare-företaget att ansluta sig.

– För oss har delaktigheten i Snits varit en bra kanal för att hitta teknisk kompetens, säger Peter Smersfeldt. Flera av våra medarbetare har studerat här vid Karlstads universitet och vi har under året haft två personer från mentorskapsprogrammet knutna till oss. De kommer under våren också att göra sitt x-jobb kopplat till oss.

Läs mer om SNITS 

Askås
Järnvägsgatan 11
66122, Säffle

+46 (0)533 69 16 00

info@askas.se

https://www.askas.se/